Thursday, April 13, 2017

Το 10% των Ισλανδών έχει γράψει βιβλίο!

Το 10% των Ισλανδών έχει γράψει βιβλίο και τρόπον τινά 1 στους 10 Ισλανδούς θα γίνει συγγραφέας στη διάρκεια της ζωής του. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Αρχικά οι μεγάλες νύχτες του χειμώνα, πολλά και καλά εφοδιασμένα βιβλιοπωλεία αλλά και ο μικρός πληθυσμός της χώρας βοηθούν ως προς αυτό.

Φαίνεται ότι οι Ισλανδοί αγαπούν ιδιαίτερα τα βιβλία. Δεν είναι μάλλον τυχαίο που σε κάθε κρίση, οικονομική κατάρρευση ή ηφαιστειακή έκρηξη, οι Ισλανδοί στρέφονται στα βιβλία, αφού εμπιστεύονται περισσότερο ένα κείμενο παρά την τηλεόραση ή μια ταινία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ένα βιβλίο με 2.000 και πλέον σελίδες που περιγράφει τις αιτίες της οικονομικής κρίσης του 2008 ήταν ένα από τα bestsellers του 2010, παρά το γεγονός ότι μπορούσε κάποιος να το διαβάσει δωρεάν στο διαδίκτυο.
Πολιτιστικοί παράγοντες παίζουν ρόλο επίσης. Σε αντίθεση με τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, που πολλές φορές είναι βαθιά αντι-πνευματικές, η ευρυμάθεια δεν θεωρείται σημάδι ελιτισμού και σνομπισμού στην Ισλανδία, αλλά εκπαίδευσης και νοημοσύνης. Στην πραγματικότητα, η Ισλανδία, είναι ίσως η μόνη χώρα όπου εκπομπές για τα βιβλία εμφανίζονται στην primetime της τηλεόρασης (π.χ. στην τηλεοπτική εκπομπή «Kiljan»), ενώ ενημερωτικές εκπομπές για ταινίες και κινηματογράφο υποβαθμίζονται στο ραδιόφωνο και προβάλλονται σε μη δημοφιλείς ώρες.

πηγή: http://perierga.gr

No comments: