Thursday, May 31, 2012

Η Μάχη της Αθήνας στο Γκάζι με τους Vodka Juniors

Ημερομηνία: Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 
Τοποθεσία: Τεχνόπολις, Γκάζι, Πειραιώς 100 
Ώρα: Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 και το live ξεκινάει στις 19:50 
Είσοδος: Προπώληση 8 ευρώ, (πόρτα 10 ευρώ) 

Date: Saturday, June 9th, 2012 
Location: Texnopolis, Gazi, Peiraios 100 
Time: Doors open at 19:00 and show starts at 19:50 
Ticket: Presale 8 euro, (door 10 euro) 



Τρόλεϊ/Trolley: Νο 21 (από Ομόνοια), Στάση «Παλαιά Αγορά»
Λεωφορεία/Bus: 035, 049, 811, 815, 838, 914, Β18, Γ18, 731, 031, Στάση «Παλαιά Αγορά»
Μετρό/Subway: Σταθμός «Κεραμεικός»

Links/Διεθύνσεις: 
Vodka Juniors: www.vodkajuniors.com | fuckoff@cballrec.com
Planet of Zeus: www.myspace.com/planetofzeus
Nico Tattoo has our back! www.tattoo.gr 



Attention: anyone who really wants to come to the show but has a problem (financial or other) must send us an email now! There's always a way out. (fuckoff@cballrec.com) 

Monday, May 28, 2012

Ο «Πόρφυρας» Νο 142: Με την ποίηση μιας δυνατής γενιάς


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 143, Απρίλης-Ιούνιος 2012), με το οποίο συμπληρώνονται 32 χρόνια ανελλιπούς (μη κερδοσκοπικής) κυκλοφορίας του περιοδικού, οι εκδότες με ποιήματα τεσσάρων σημαντικών ποιητών της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς (Νάνου Βαλαωρίτη, Γιάννη Δάλλα, Κώστα Στεργιόπουλου και Τίτου Πατρίκιου), μιας γενιάς που πολλά υπέστη αλλά άντεξε, αναζητούν ένα όραμα ουσιαστικής αντίστασης στην κρίση που σοβεί, στην ανείπωτη τραγωδία και στην εξαθλίωση, με αυτονόητο προφανώς το ενδιαφέρον και για την ποίηση «της κρίσης» νεότερων ποιητών (Μιχάλης Πασιαρδής, Νίκος Ορφανίδης, Παναγιώτης Καποδίστριας, Διονύσης Σέρρας και Λεωνίδας Μερτύρης). Κι ακόμη, στις σελίδες της ποίησης, ποιήματα του κορυφαίου Γάλλου υπερρεαλιστή Ρόμπερτ Ντεσνός, σε μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή.

Friday, May 25, 2012

«Υποκύψατε στον οικονομικό φασισμό»! Δεν υπάρχει πια Δημοκρατία, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Εμίρ Κουστουρίτσα


«Δημοκρατία δεν υπάρχει πλέον. Δεν βολεύει στις παγκόσμιες ισορροπίες. Δεν πιστεύω στη δημοκρατία. Στη χώρα σας γεννήθηκε, αλλά κι εσείς -όπως η Ευρώπη στην οποία ανήκετε- υποκύψατε στον παγκόσμιο οικονομικό φασισμό». Αυτό -και πολλά άλλα- είπε ο Εμίρ Κουστουρίτσα στη συζήτηση με τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, τον συγγραφέα και σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και με το κοινό της Θεσσαλονίκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Κι εγώ που είμαι σε αυτή την ιστορία;» στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. «Αυτό είναι το τέλος φίλοι μου» είπε απαντώντας στην ερώτηση αν ήρθε το τέλος του καπιταλισμού και κληθείς να σχολιάσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τη σχέση Ελλάδας - ΕΕ. «Η Ελλάδα είναι η βάση όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου» και ό,τι συμβεί εδώ «θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου» πρόσθεσε.

«Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει» είναι ο τίτλος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Με απουσία μεγάλων ελληνικών εκδοτικών οίκων, αλλά με τη συμμετοχή άλλων 200 εκδοτών περίπου, ξεκινά την Πέμπτη η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Σερβία, ενώ στα εγκαίνια θα παραστεί, μεταξύ άλλων, Εμίρ Κουστουρίτσα. Οι εκδηλώσεις γύρω από την έκθεση περιλαμβάνουν και λογοτεχνικές βόλτες στην πόλη. Η ελληνική -και διεθνής- οικονομική κρίση αποτελεί την ειδική θεματική ενότητα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (με σειρά διαλέξεων από Έλληνες και ξένους οικονομολόγους, φιλοσόφους, ιστορικούς κ.ά., καθώς και την παρουσίαση δέκα βιβλίων– φετινών εκδόσεων αποκλειστικά για την οικονομική κρίση).

Γκίντερ Γκρας: Ευρώπη ντροπή σου...

ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο Γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκράς εξαπολύει τα βέλη του κατά της Ευρώπης για τη στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας, με ένα ποίημα που δημοσιεύει στην εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.
Γκίντερ Γκρας: Ευρώπη ντροπή σου...
Σε αυτό το ποίημα, με τίτλο "Η ντροπή της Ευρώπης", που δημοσιεύεται αύριο Σάββατο και στην έντυπη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, ο Γκρας προειδοποιεί την ΕΕ: "Εσυ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε". "Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο, γιατί είναι πνιγμένη στα χρέη, μια χώρα υποφέρει", γράφει ο 84χρονος Γερμανός συγγραφέας, στο κείμενο αυτό των δώδεκα στροφών που αποτελούνται από δύο στίχους η κάθε μία. Απευθυνόμενο άμεσα την Ευρώπη, το ποίημα αρχίζει έτσι: "Απομακρύνεσαι από τη χώρα, που ήταν το λίκνο σου, και είναι κοντά στο χάος, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις αγορές". Και αμέσως μετά αναφέρει ότι η χώρα αυτή "καταδικασμένη στη φτώχεια, της οποίας ο πλούτος κοσμεί τα μουσεία" είναι "ακόμα μόλις ανεκτή".

Εφυγε από τη ζωή η Γαλλίδα συγγραφέας Μυριέλ Σερφ

Η Γαλλίδα συγγραφέας Μυριέλ Σερφ, λογοτεχνική αποκάλυψη της δεκαετίας του Ά70 με το βιβλίο της «Το Αντιταξίδι» (LΆ Antivoyage), έφυγε από τη ζωή στις 19 Μαΐου σε ηλικία 61 ετών στην κατοικία της έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της. Γεννημένη στις 4 Ιουνίου 1950 στο Παρίσι, η Μυριέλ Σερφ διέτρεξε απΆ άκρου εις άκρον τον πλανήτη μετά τις σπουδές της στην Σχολή του Λούβρου, με σημαντικότερους σταθμούς τις Ινδίες, το Νεπάλ, την Ταϊλάνδη και το Μαρόκο.

Wednesday, May 16, 2012

Βραβείο στη μνήμη του Ν.Θέμελη. Οι μικρές λίστες των υποψήφιων για τα λογοτεχνικά βραβεία «Διαβάζω»


Αναζωογονημένη και χωρίς δραματική εκδοτική πτώση παρουσιάζεται η πεζογραφία παρά την οικονομική κρίση. Δραστήριοι οι μικροί εκδότες. Πολιτική, οικονομία, και διαδίκτυο εξακολουθούν να εμπνέουν τους έλληνες συγγραφείς οι οποίοι φαίνεται να θεματοποιούν όλο και περισσότερο την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Πλούσιο και πολυποίκιλο το μυθιστόρημα, άρτιο το διήγημα, αυξημένο σε τίτλους και υψηλό το επίπεδο του ποιητικού λόγου. Θύμα της οικονομικής κρίσης η κριτικοφιλολογική μελέτη, με υποτονική εκδοτική παραγωγή. Υψηλότερο το όριο ηλικίας των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων: άνω των σαράντα ετών οι υποψήφιοι στην πεζογραφία και άνω των τριάντα στην ποίηση. 


Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα που εξάγονται από τις βραχείες λίστες για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2012 του περιοδικού «Διαβάζω». Τις βραχείες λίστες για τα βραβεία, που αφορούν τη λογοτεχνική παραγωγή του 2011, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ Χαρτογράφησε τη διακίνηση των ιδεών στην Ελλάδα

Του Μανώλη Πιμπλή

TΑ ΝΕΑ: Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Εφυγε η πρωτοπόρος ερευνήτρια του ελληνικού Τύπου και του Ελληνικού Διαφωτισμού, λίγο πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής και οκτώ δεκαετίες δημιουργικής δραστηριότητας 
Η ελληνική παιδεία και η έρευνα στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τής χρωστούν πολλά. Η Αικατερίνη Κουμαριανού, που πέθανε στα 96 της χρόνια έπειτα από πνευμονικό οίδημα που υπέστη στο νοσοκομείο, όπου βρισκόταν για να αντιμετωπίσει μια ουρολοίμωξη, πρωταγωνίστησε σε πολύ καίρια ερευνητικά πεδία: συμμετείχε στη συγκρότηση του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, μελέτησε το έργο του Κοραή, το φαινόμενο του περιηγητισμού, την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, τη σχέση της ευρωπαϊκής με την ελληνική παιδεία.

Εσβησε η «αύρα» του Κάρλος Φουέντες

Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο διάσημος μεξικανός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες σε νοσοκομείο της Πόλης του Μεξικού όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό. Δημιουργός βιβλίων που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων «Αύρα», «Οι μασκαρεμένες ημέρες», «Ο γερο-Γκρίνγκο» και πολλά άλλα, ο Φουέντες τιμήθηκε το 1987 με το βραβείο Θερβάντες. Το έργο που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ήταν ο «Θάνατος του Αρτέμιο Κρους», ένα μυθιστόρημα για το μετεπαναστατικό Μεξικό που δεν κατόρθωσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του για γεφύρωμα των κοινωνικών διαφορών. Ο Φουέντες έγραψε το πρώτο του βιβλίο «Οταν ο αέρας καθαρίζει» σε ηλικία 29 ετών, θέτοντας τα θεμέλια για την αναγέννηση της ισπανικής σύγχρονης λογοτεχνίας στη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Ο μεξικανός συγγραφέας επηρέασε ιδιαίτερα τη λεγόμενη «λογοτεχνική άνθηση της Λατινικής Αμερικής», μαζί με τον Κολομβιανό Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα. Το όνομα του Φουέντες αναφερόταν συχνά στη λίστα των υποψηφίων για Νομπέλ Λογοτεχνίας, όμως δεν το κέρδισε ποτέ. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραφε διηγήματα και θεατρικά έργα ενώ ίδρυσε και ένα λογοτεχνικό περιοδικό. Χθες, ημέρα του θανάτου του, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του για την αλλαγή της εξουσίας στη Γαλλία στη μεξικανική εφημερίδα «Reforma».