Wednesday, November 4, 2009

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΙΚ ΚΑΤΣΟΡΗΣ Μπήκε στις καρδιές των Αμερικανών με ένα... «Λουκούμι»



Ο Νικ Κατσόρης με την Ολυμπία Δουκάκης που έδωσε τη φωνή της  στο CD του βιβλίου «Μεγαλώνοντας με το Λουκούμι», ενώ η Τζένιφερ  Άνιστον και ο πατέρας της Τζον αφηγούνται το επόμενο βιβλίο, «Οι  καλές πράξεις του Λουκουμιού»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ελληνικής καταγωγής δικηγόρος που τα πρωινά έτρεχε στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης και τα βράδια έγραφε ιστορίες για ένα πρόβατο που το έλεγαν Λουκούμι. Κι έπειτα ήρθε η δόξα...

Αρνάκι άσπρο και παχύ κατάφερε τη βραβευμένη με Όσκαρ Ολυμπία Δουκάκης, τη βραβευμένη με Γκράμι- για το «Ι will Survive» - Γκλόρια Γκέινορ και τη βραβευμένη με ΕΜΜΥ Τζένιφερ Άνιστον, ανάμεσα σε άλλους, να μπουν σε στούντιο ηχογραφήσεων και να διηγηθούν τις περιπέτειές του, όπως τις φαντάζεται ο δημιουργός του, Νικ Κατσόρης.

Ο γεννημένος στην Αμερική, αλλά με ρίζες από τη Σπάρτη, νομικός Νικ Κατσόρης, ήθελε να αποτυπώσει στο χαρτί θετικά μηνύματα για παιδιά. «Επιθυμία μου ήταν να μπορέσω να περάσω στα παιδιά ότι όλα είναι δυνατόν να γίνουν, εφόσον το επιθυμούν», εξηγεί τηλεφωνικώς από τη Νέα Υόρκη. Έλειπε όμως ο κατάλληλος χαρακτήρας.
  • Η ιδέα για το Λουκούμι πώς ήρθε;
Μια μέρα ήρθε ένας φίλος από την Ελλάδα και έφερε ένα κουτί γλυκά. Ήταν λουκούμια... Ήθελα έναν χαρακτήρα που να θυμίζει την πατρίδα, να είναι γλυκός. Ο ήρωάς του μόλις είχε γεννηθεί και είχε όνομα. Ένα καλοκάγαθο τροφαντό, κάτασπρο προβατάκι από την Ελλάδα που το λένε Λουκούμι και το οποίο μέσα από τις ιστορίες του απευθύνεται στα παιδιά.

Η μέρα του Νικ Κατσόρης αρχίζει από πολύ νωρίς το πρωί στις δικαστικές αίθουσες. «Έρχομαι αντιμέτωπος με πολλές και ποικίλες καταστάσεις, συχνά δυσάρεστες, αντιμετωπίζοντας εγκληματίες, απατεώνες, ανθρώπους της μαφίας». Όταν όμως επιστρέφει σπίτι δεν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση. Τον περιμένει το Λουκούμι για να αρχίσουν μαζί βόλτες στη χώρα της φαντασίας και των ονείρων.

Ο Νικ Κατσόρης έχει ήδη γράψει τρία βιβλία με ήρωα το Λουκούμι και ετοιμάζεται για το τέταρτο. Στο πρώτο βιβλίο, «Το Λουκούμι», περιγράφει τις περιπέτειες του προβάτου στην προσπάθειά του να πάει από την Ελλάδα στην Αμερική. Μπαίνει όμως σε λάθος αεροπλάνο και κατεβαίνει στην Ιταλία. Κι από κει με βάρκα πάει στη Γαλλία και μετά στο Μαρόκο.

Με το δεύτερο βιβλίο, «Μεγαλώνοντας με το Λουκούμι», ο συγγραφέας θέλει να περάσει στα παιδιά ότι «every dream may cοme true» (κάθε όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί).

«Ένα μεσημέρι, πριν από 15 χρόνια, επιστρέφοντας από το δικαστήριο βρήκα πάνω στο γραφείο ένα κουτί. Μέσα ήταν ένα ζευγάρι ακριβά μανικετόκουμπα. Μου το είχε αφήσει η κυρία που καθαρίζει το γραφείο μου, όπως και τα άλλα στον όροφο. Όταν ήρθε να με ρωτήσει αν μου άρεσαν, της είπα «you didn΄t have to do this Daisy. Βut why;» (Δεν έπρεπε, γιατί μου έκανες δώρο και τόσο ακριβό;). Ξέρεις τι μου απάντησε; «Επειδή, Νικ, κάθε μέρα που έρχεσαι στο γραφείο μου λες "good morning"». Στην Νταίζη αφιέρωσα το τρίτο βιβλίο, «Οι καλές πράξεις του Λουκουμιού», θέλοντας να δείξω στα παιδιά πως όταν κάνουμε κάτι στον διπλανό μας με κάποιον τρόπο θα ανταμειφθούμε. Ακόμα κι ένα χαμόγελο είναι σημαντικό». Η Νταίζη, η καθαρίστρια, είναι πηγή έμπνευσής του για το τέταρτο βιβλίο που έχει στα σκαριά με τίτλο «Loukoumi΄s Gift».
  • Γιατί γράφετε παιδικά βιβλία;
Κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Πάντα ήθελα να γράψω γι΄ αυτά.
  • Είναι πιο εύκολο να γράφετε για παιδιά παρά για ενηλίκους;
Αντιθέτως είναι πιο δύσκολο. Ως δικηγόρος έζησα σκληρές καταστάσεις στις δικαστικές αίθουσες. Από τις εμπειρίες μου εμπνεύστηκα το μυθιστόρημα «Crimes of Fire». Μου πήρε μήνες να το τελειώσω. Αλλά όταν γράφεις για παιδιά είναι διαφορετικό. Πρέπει να σκεφτείς τους χαρακτήρες, να τους επιλέξεις προσεκτικά. Το δίδαγμα να περνά με λίγες λέξεις. Αυστηρός κριτής μου είναι ο γιος μου. Πάντα τον ρωτάω. Στο επόμενο βιβλίο νέος χαρακτήρας θα είναι μια δασκάλα. Τον ρώτησα τι ζώο θα πρέπει να είναι και μου απάντησε «ελέφαντας». Διαβάζω πολλά παιδικά βιβλία και φροντίζω να ακούω τα παιδιά γιατί είναι μεγάλη ευθύνη όταν απευθύνεσαι σε αυτά.
  • Θα δούμε το Λουκούμι σε ταινία, έχετε τέτοια σχέδια;
Ναι, το σκέφτομαι και θέλω πολύ να κάνω μια τηλεοπτική σειρά. Για ταινία δεν ξέρω. Θέλω όμως να κάνουμε το Λουκούμι στην Ελλάδα διότι από εκεί είναι.
  • Γιατί διαβάζουμε λιγότερο σήμερα;
Νομίζω πως τα παιδιά διαβάζουν πολύ και δεν εννοώ μόνο σχολικά βιβλία. Είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουμε να διαβάζουν διότι υπάρχουν η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι άνθρωποι δεν διαβάζουν όσο παλαιότερα διότι έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής.
  • Η οικονομική κρίση πώς επηρεάζει το βιβλίο;
Από τη στιγμή που επηρεάζει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας είναι επόμενο η οικονομική κρίση να έχει αντίκτυπο και στον χώρο του βιβλίου.
  • Μετά τους Άνιστον, Δουκάκης, Γκέινορ με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Με τη βραβευμένη με Χρυσές Σφαίρες και Εmmy Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Τίνα Φέι (σ.σ.: στην τελευταία προεκλογική περίοδο είχε μιμηθεί με πειστικό τρόπο την υποψήφια με τους Ρεπουμπλικανούς για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν).

ΙΝFΟ
Τα βιβλία «Το Λουκούμι» και «Μεγαλώνοντας με το Λουκούμι» κυκλοφορούν στα ελληνικά με CD, στα οποία τις ιστορίες αφηγούνται οι Άννα Βίσση και Σοφία Καρβέλα (Εκδόσεις Λιβάνη).
Και διαγωνισμός σε σχολεία

Από την εμπειρία του ως πατέρας δύο ανήλικων παιδιών- ενός αγοριού πέντε ετών και μιας κόρη πέντε μηνών- σκέφτηκε τα βιβλία με τις ιστορίες του Λουκουμιού να συνοδεύονται από CD με το ίδιο περιεχόμενο. «Στα παιδιά αρέσει να ακούν ιστορίες». Και από τα CD τις ακούν με τις φωνές των Ολυμπίας Δουκάκης, Γκλόρια Γκέινορ, Τζένιφερ Άνιστον, του πατέρα της Τζον Άνιστον και άλλων Ελληνοαμερικανών όπως η παρουσιάστρια ειδήσεων του CΒS Αλέξις Χριστοφόρου, ο Κονσταντίν Μαρούλης- νικητής του σόου Αmerican Ιdol, ο Φρανκ Ντικόπουλος από την καθημερινή σειρά «Ακολουθώντας το φως».

Οι καλλιτέχνες δέχτηκαν με προθυμία να συνεισφέρουν στην προσπάθεια του Νικ Κατσόρης, καθώς από κάθε πώληση βιβλίου δύο δολάρια δωρίζονται στο αντικαρκινικό ερευνητικό νοσηλευτικό ίδρυμα για παιδιά «St. Jude». Παράλληλα, έχει καθιερώσει τον ετήσιο διαγωνισμό ζωγραφικής «Loukoumi Dream Day» για παιδιά που πραγματοποιείται σε σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

Με μια ματιά

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μένει σε προάστιό της
Είναι νομικός σύμβουλος του ομίλου Red Αpple με έδρα τη Νέα Υόρκη
Για 15 χρόνια εργάστηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης
Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Ηellenic Τimes Scholarship Fund, ίδρυμα που δίνει υποτροφίες σε μαθητές από την Ελλάδα και την ελληνική ομογένεια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις ΗΠΑ
Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά
  • Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

No comments: